Batoo.cz

Inkův salát

Vytisknout recept
Inkův salát
Již dávní Inkové z Jižní Ameriky dokázali ocenit chuť rostliny jménem Quinoa, v jejich řeči označovanou jako "matka zrno". Dnes se obliba této plodiny opět navrací a my tak můžeme okusit její chuť v pohodlí domova. Dobrou zprávou pro všechny milovníky kus kusu, kteří mají problém s lepkem, quinoa je svou chutí i konzistencí, téměř dokonalou napodobeninou.
quinoa
Porce
osoby
Suroviny
Základní ingredience
Zelenina
Porce
osoby
Suroviny
Základní ingredience
Zelenina
quinoa
Pokyny
  1. Quinou dáme vařit do osolené vody. Pro lepší chuť můžeme přidat vegetu. Také ji můžeme vařit rovnou v předpřipraveném zeleninovém vývaru.
  2. Zeleninu si nakrájíme.
  3. Na rozpálenou pánev dáme jarní cibulku, žampiony, sušená rajčata a olivy. Po několika minutách přidáme cherry rajčátka (polovinu si necháme nevařenou) a směs necháme podusit, dokud vše nezměkne.
  4. Jakmile bude quinoa hotová, smícháme ji se směsí zeleniny a dochutíme solí, kořením a citronem.
  5. Směs necháme mírně vychladnout a mnakonec přidáme nakrájenou okurku, kopr a zbytek cherry rajčat.
Poznámky k receptu

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář