Batoo.cz

Jednoduchá veganská paella

Potřebujete snadné, zdravé a jednoduché jídlo, které bude dobře chutnat? Vyzkoušejte Jednoduchou veganskou paellu. Jídlo plné zeleniny a koření, které krásně vypadá a je za pár minut hotové.
Paella je typické španělské jídlo chudých vařené tradičně na ohni. Dnes se připravuje v nepřeberném množství variant a tak si ukážeme recept na poctivou veganskou paellu.

Vytisknout recept
Jednoduchá veganská paella
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 25 minut
Porce
porce
Suroviny
  • 300 gramů paella rýže
  • 100 gramů zelené fazolky
  • 100 gramů zelený hrášek
  • 1,2 litru zeleninový vývar
  • 3 celá rajčata nakrájená
  • 2 celé červené papriky na kostičky
  • 1 celá cibule nakrájená na plátky
  • 3 stroužky Česnek utřené nebo nastrouhané
  • 2 polévkové lžíce olivový olej
  • 2 snítky petrželka
  • 2 celé Citron
  • 3 lžičky uzená paprika
  • ½ lžičky chilli vločky podle chuti
  • 1 hrstka černé olivy
  • Sůl
  • Pepř
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 25 minut
Porce
porce
Suroviny
  • 300 gramů paella rýže
  • 100 gramů zelené fazolky
  • 100 gramů zelený hrášek
  • 1,2 litru zeleninový vývar
  • 3 celá rajčata nakrájená
  • 2 celé červené papriky na kostičky
  • 1 celá cibule nakrájená na plátky
  • 3 stroužky Česnek utřené nebo nastrouhané
  • 2 polévkové lžíce olivový olej
  • 2 snítky petrželka
  • 2 celé Citron
  • 3 lžičky uzená paprika
  • ½ lžičky chilli vločky podle chuti
  • 1 hrstka černé olivy
  • Sůl
  • Pepř
Pokyny
  1. Přidejte šafrán do horkého vývaru, důkladně promíchejte a odložte stranou. Nalijte olivový olej do velké, široké pánve a přidejte cibuli, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni po dobu 3 minut za občasného míchání.
  2. Přidejte česnek, chilli a uzenou papriku. Vařte ještě 2 minuty za občasného míchání. Dále přidejte nakrájené papriky, rajčata, zelené fazolky, černé olivy. paella rýži a zeleninový vývar, plus trochu soli a pepře. Přiveďte k varu, poté ztlumte a nechte 15 minut lehce probublávat bez pokličky.
  3. Přidejte zelený hrášek a vařte dalších 5 minut nebo do doby než se zeleninový vývar absorbuje a zůstane vám směs o konsistenci rizota. Nakonec vmíchejte šťávu ze jednoho citrónu a přidejte nasekanou petrželku. Podávejte posypané zbytkem petrželky a s čtvrtku citónu na dochucení.
  4. Dobrou chuť
Poznámky k receptu

JAKÝ DRUH RÝŽE POTŘEBUJETE NA VEGANSKOU PAELLU?

Nejlepší rýží k použití je SOS Rýže Classic, protože má schopnost absorbovat dvojnásobné množství tekutin než běžná rýže, aniž by byla lepkavá a rozvařená. Tato krátkozrnná španělská rýže také nasákne všechny chutě zeleninového vývaru a koření. Další populární rýží pro paellu je tradiční kulatozrná rýže na rizoto, kterou seženete v každém supermarketu a byla by moje druhá volba pro výrobu autentické paelly.

POTŘEBUJI SPECIÁLNÍ PÁNEV NA PAELLU?

Určitě ne, ale není to na škodu. Pokud nemáte speciální pánev, použijte klasickou pánev o průměru 26-30 centimetrů. Doporučuje se pánev bez teflonu, ale nepoznala jsem rozdíl.

PROČ POUŽÍT PRÁVĚ ŠAFRÁN?

Šafrán dává paelle její výraznou chuť, která je poněkud zemitá a květinová. Je to velmi jemná chuť, ale opravdu dodá jídlu ten správný šmrnc. Také změní barvu rýže krásně zlatavou, prostě k nakousnutí. Šafrán je trochu nákladný, takže pokud ho chcete vynechat, můžete jej nahradit kurkumou. Bude mít jinou chuť, ale paella bude stále jemná a rýže bude zlatá.  

Martina Radlová

O veganství se mluví velmi málo. Proto jsem se rozhodla výrazně k tomuto odvětví přispět. Vegankou jsem už bezmála 5 let. Velmi ráda čtu o veganství, ale ještě raději o něm píšu :-)

Napsat komentář