Jednoduchá veganská paella
Porce Doba přípravy
4porce 5minut
Doba vaření
25minut
Porce Doba přípravy
4porce 5minut
Doba vaření
25minut
Suroviny
  • 300gramů paella rýže
  • 100gramů zelené fazolky
  • 100gramů zelený hrášek
  • 1,2litru zeleninový vývar
  • 3celá rajčatanakrájená
  • 2celé červené paprikyna kostičky
  • 1celá cibulenakrájená na plátky
  • 3stroužky Česnekutřené nebo nastrouhané
  • 2polévkové lžíce olivový olej
  • 2snítky petrželka
  • 2celé Citron
  • 3lžičky uzená paprika
  • ½lžičky chilli vločkypodle chuti
  • 1hrstka černé olivy
  • Sůl
  • Pepř
Pokyny
  1. Přidejte šafrán do horkého vývaru, důkladně promíchejte a odložte stranou. Nalijte olivový olej do velké, široké pánve a přidejte cibuli, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni po dobu 3 minut za občasného míchání.
  2. Přidejte česnek, chilli a uzenou papriku. Vařte ještě 2 minuty za občasného míchání. Dále přidejte nakrájené papriky, rajčata, zelené fazolky, černé olivy. paella rýži a zeleninový vývar, plus trochu soli a pepře. Přiveďte k varu, poté ztlumte a nechte 15 minut lehce probublávat bez pokličky.
  3. Přidejte zelený hrášek a vařte dalších 5 minut nebo do doby než se zeleninový vývar absorbuje a zůstane vám směs o konsistenci rizota. Nakonec vmíchejte šťávu ze jednoho citrónu a přidejte nasekanou petrželku. Podávejte posypané zbytkem petrželky a s čtvrtku citónu na dochucení.
  4. Dobrou chuť
Poznámky k receptu

JAKÝ DRUH RÝŽE POTŘEBUJETE NA VEGANSKOU PAELLU?

Nejlepší rýží k použití je SOS Rýže Classic, protože má schopnost absorbovat dvojnásobné množství tekutin než běžná rýže, aniž by byla lepkavá a rozvařená. Tato krátkozrnná španělská rýže také nasákne všechny chutě zeleninového vývaru a koření. Další populární rýží pro paellu je tradiční kulatozrná rýže na rizoto, kterou seženete v každém supermarketu a byla by moje druhá volba pro výrobu autentické paelly.

POTŘEBUJI SPECIÁLNÍ PÁNEV NA PAELLU?

Určitě ne, ale není to na škodu. Pokud nemáte speciální pánev, použijte klasickou pánev o průměru 26-30 centimetrů. Doporučuje se pánev bez teflonu, ale nepoznala jsem rozdíl.

PROČ POUŽÍT PRÁVĚ ŠAFRÁN?

Šafrán dává paelle její výraznou chuť, která je poněkud zemitá a květinová. Je to velmi jemná chuť, ale opravdu dodá jídlu ten správný šmrnc. Také změní barvu rýže krásně zlatavou, prostě k nakousnutí. Šafrán je trochu nákladný, takže pokud ho chcete vynechat, můžete jej nahradit kurkumou. Bude mít jinou chuť, ale paella bude stále jemná a rýže bude zlatá.