Veganský salát z červené řepy s quinoou
Zdravý reset organismu s tímto receptem na řepný salát se superpotravinami, jako je mrkev, quinoa, špenát a avokádo. Je to stejně barevné jako výživné! Množství uvedené v receptu je tak akorát na dva saláty velikosti hlavních jídel nebo čtyři vedlejší přílohové saláty.
Porce Doba přípravy
4 5minut
Doba vaření
25minut
Porce Doba přípravy
4 5minut
Doba vaření
25minut
Suroviny
Salát
  • ½hrnku quinoanevařená, namočená
  • 1hrnek edemane(nezralé sojové boby)
  • hrnku mandlenebo dýňová semínka
  • 1 řepavětší
  • 1 Mrkevvětší
  • 2hrnky špenátnasekané
  • 1 avokádo
Zálivka
  • 3lžíce ocet
  • 2lžíce Citronová šťáva
  • 2lžíce olivový olej
  • 1lžíce máty
  • 2lžíce javorový sirup
  • ½lžíce Hořčice
  • Sůl
  • Pepř
Pokyny
  1. Vaření quinoi – Nejprve opláchněte quinou v cedníku pod tekoucí vodou na minutu nebo dvě. Ve středně velké nádobě smíchejte opláchnutou quinou a 1 šálek vody. Směs poté nechte mírně vařit, přiklopte pokličkou a nechte probublávat asi 15 minut. Sundejte z plotýnky a nechte asi 5 minut odpočinout. Odkryjte hrnec, slijtee přebytečnou vodu a prohrábněte quinou vidličkou. Odložte ji, aby vychladla.
  2. Vaření edamamu – Přiveďte k varu hrnec vody, poté přidejte zmrazený edamam a nechte vařit dokud se boby nezahřejí, tedy asi 5 minut. Slijte a odložte stranou.
  3. Opékání mandlí nebo dýňových semínek – V malé pánvi na mírném ohni opečte mandle nebo dýňová semínka za stálého míchání, až začnou vonět a začnou na okrajích zlátnout. Sundejte z plotýnky a nechte vychladnout.
  4. Řepu a mrkec nastrouhejte na hrubém struhadle.
  5. Příprava zálivky – Dejte všechny ingradience do misky nebo mixéru a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  6. Servírování – Ve velké servírovací míse smíchejte opékané mandle / dýňová semínka, vařený edamam, nastrouhanou řepu a mrkev, nahrubo nasekaný špenát, avokádo nakrájené na kostičky a vařenou quinou. Nakonec přelijte dresingem (nemusíte pouít všechen) a jemně promíchejte. Můžete dochutit solí nebo pepřem dle potřeby.