Batoo.cz

Seitan – zdravá alternativa masa? Jak jej vyrobit doma?

Seitan je známý jako rostlinná alternativa masa. Připravuje se z pšeničné bílkoviny a někdy se můžete setkat s označením pšeničné maso, vzhledově se mu také podobá. Není žádnou novinkou, první zmínky o potravině se objevují už ve starověké Číně. V Asii je velmi oblíbený. 

Co je vlastně seitan?

Je to rostlinná bílkovina, vyrábějící se z pšeničného lepku. Vegetariány, vegany a makrobiotiky je využíván jako alternativní náhražka masa. V podstatě se jedná o čistý pšeničný lepek. Mnoho lidí si položí otázku, jak tedy může být taková potravina zdravá? Je to trochu složitější. 

Lepek, který konzumujeme hlavně ve výrobcích z bílé mouky a pečivu, může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Obzvláště v kombinaci se škrobem. Seitan je však čistý lepek, škrob se z něj odstraňuje, takže je dobře stravitelný. Pochopitelně pro ty, kteří trpí intolerancí, tato potravina vhodná není. 

Výživové údaje Seitanu

Odstraněním škrobu vzniká hmota, která má vysoký obsah bílkovin, údaje se různí dle výrobce, ale většinou je uváděno na 100 g seitanu: 21 g bílkovin, 2 g tuku, 7g sacharidů. I když je složen výhradně z pšeničného lepku, obsahuje vitamíny – B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Z minerálů jsou to draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, sodík, selen, měď, zinek. Na 100g výrobku je energetická hodnota průměrně 570kJ

Je mnohem stravitelnější než například pečivo, které obsahuje spolu s lepkem již zmíněný škrob. Výhoda potraviny spočívá i v tom, že se dá využít na mnoho způsobů, má nízký obsah tuků, kalorií a vysoký obsah bílkovin. Z hlediska množství bílkovin, může plně nahradit maso. Je vhodný pro sportovce i malé děti.

Nutriční hodnoty (seitan speciál): 100 g
Energetická hodnota 570 kJ
Bílkoviny 21 g
Sacharidy
– z toho cukry
7 g
Neuvedeno
Tuky
– z toho nasycené mastné kyseliny
2 g
Neuvedeno
Vláknina Neuvedeno
Sůl Neuvedeno

Jak vyrobit seitan doma?

prodejnách zdravé výživy je k dostání již hotový seitan, často i ochucený. Další možností je vyrobit si domácí. Nejjednodušší je zakoupit si již sypkou směs, pšeničnou bílkovinu, smíchat s vodou a různým kořením dle chuti. Potom je tu pracnější způsob jak vyrobit seitan doma, který bude vyžadovat trochu trpělivosti, na druhou stranu je levný a jednoduchý. S přibývající praxí a zkušenostmi bude příprava snažší. Co budeme potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 0,5 l vody
  • mísa 
  • cedník

Z mouky a vody vypracujeme hladké a vláčné těsto. Dáme si záležet, aby hmota byla opravdu homogenní. Těsto necháme odpočívat přikryté alespoň hodinu. Po uplynutí doby si do mísy napustíme vodu, těsto dáme do cedníku a ponoříme do vody. Rukama opatrně hněteme a pomačkáváme, jakmile je voda zbarvena doběla, vyměníme ji. Takto opakovat klidně 5 – 6x, než se vyplaví škrob a voda bude čistá

Vzniklou surovinu nakrájíme na plátky nebo můžeme vytvarovat nugetky a podusit například v páře, marinovat nebo uvařit v silném kořeněním vývaru. Následně připravit podle vaší chuti a fantazie. Pokud se rozhodnete povařit, kořením rozhodně nešetřete, vařte alespoň hodinu. Pokud už jste koření přidali při výrobě do těsta, vývar nemusí být natolik ochucený. 

Seitan vs. ostatní alternativy masa

Na trhu existují různé náhražky masa, všechny mají rostlinný původ, liší se složením. Seitan je čistý pšeničný lepek. Tofu, Tempeh a „sójové maso“ jsou ze sóji. Tempeh vzniká fermentací celých sójových bobů, tofu srážením sójového mléka a „sójové maso“ je dehydratovaný texturovaný sójový protein. 

Další alternativy masa mají se seitanem společný obilný původ, jsou to ROBI „maso“, které je také tvořeno pšeničnou bílkovinou. Klaso je náhražka tvořená bílkovinami pšenice a jiných rostlinných složek. 

Seitan v kuchyni – Recepty

Seitan je velmi variabilní, můžete ho připravit podobně jako například tofu či sójové maso. Dá se využít do guláše, špízů, nudličky na „čínu“, smažit, péct, fantazii se meze nekladou. Je třeba ho dostatečně okořenit, je bez chuti. Má houbovitou a šťavnatou konzistenci. 

Zeleninová pánev se seitanem

Budeme potřebovat

  • seitan
  • mrkev
  • cuketa
  • cibule
  • pórek
  • žampiony
  • sójová omáčka
  • koření – zázvor mletý, kurkuma, červená paprika
  • sůl
  • olej
  • kukuřičný škrob

Zeleninu, cibuli, žampiony nakrájíme a orestujeme na troše oleje. Okořeníme, osolíme a přidáme na nudličky nakrájený seitan, promícháme. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše vody a přidáme spolu se sójovou omáčkou do směsi. Povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Jako příloha je vhodná rýže. 

I když je seitan plný bílkovin a některých vitamínů, obsahuje jen velmi málo aminokyseliny lysinu. Proto je třeba stravu během dne doplnit o potraviny, které ji obsahují, například luštěniny. 

Seitan na gril

Zvláště v letní sezóně oceníte recept na klobásky, které se dají skvěle grilovat a s pikantní marinádou nebudou mít zkrátka chybu. Co vše budeme potřebovat:

  • 240 g suché sypké pšeničné bílkoviny
  • 35 g lahůdkového droždí
  • 5 lžic koření uzené papriky
  • 4 lžíce smažené cibulky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 3 čajové lžičky soli
  • 80 g bbq omáčky (můžete nahradit směsí rajčatového protlaku a hořčice)
  • ½ uzeného tofu
  • 300ml vody

Smícháme všechny suché ingredience v jedné misce. Ve druhé zase tekuté ingredience. Nakonec smícháme obě misky dohromady. Až bude hmota hotová, zapracujeme nahrubo nastrouhané uzené tofu. 

Připravíme hrnec, napařovák (lze použít i cedník vložený do hrnce) a tolik vody, aby byl napařovák ponořený. Z hmoty vytvarujeme klobásky, zabalíme jednotlivě do alobalu a utáhneme. 

Klobásky vložíme do hrnce s napařovákem a přikryjeme pokličkou. Povaříme asi 40 minut. Rozbalíme, můžeme naložit do chutné marinády a grilovat. Dobrou chuť. 

A zde můžete najít všechny recepty ze seitanu.

Martina Radlová

O veganství se mluví velmi málo. Proto jsem se rozhodla výrazně k tomuto odvětví přispět. Vegankou jsem už bezmála 5 let. Velmi ráda čtu o veganství, ale ještě raději o něm píšu :-)

Napsat komentář