Batoo.cz

Špagety s krémovou omáčkou

V jednoduchosti je krása a právě proto je tento recept tak skvělý. Není k němu potřeba žádná speciální veganská smetana, ani drahé náhražky. Stačí vám pouze půl hodina vašeho času a základní suroviny, které seženete v každém obchodě.

Tou nejzákladnější je bílé tofu. Zjistíte, že právě z něj dokážete udělat dokonalý smetanový základ, který všechny předchozí strčí do kapsy.

Takže pokud jste dostali chuť na krémově jemné špagety – pusťte se s chutí do toho!

 

Vytisknout recept
Špagety s krémovou omáčkou
Doba přípravy 30 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 30 minut
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Špagety dáme vařit do vody spolu se solí a trochou oleje.
  2. Mezitím si rozmixujeme tofu s vodou, nebo sojovým mlékem. Konzistence by měla být řídká (po uvaření totiž zhoustne). Takto rozmixované tofu ochutíme buďto umeoctem, nebo solí a citronem a také bylinkami.
  3. TIP: Pokud chceme, aby měla omáčka jemně vajíčkovou chuť, použijeme sůl černou.
  4. Jakmile máme základ na omáčku, osmažíme cibulku. Ještě, než cibulka změkne přidáme na plátky nakrájený česnek (pozor! nesmí zhnědnout). Dále přidáme kukuřízek a smažíme, dokud mírně nezezlátne.
  5. Nakonec vše zalijeme rozmixovaným tofu, přidáme nakrájená rajčátka, olivy, a ještě chvíli vaříme. Omáčku musíme míchat, protože tofu začíná houstnout a může se začít připalovat. Pokud by omáčka zhoustla příliš, opět doléváme vodou nebo sojovým mlékem.
  6. Špagety slijeme a přidáme do nich olivový olej. Omáčku vmícháme do špaget a ochutnáme. Výslednou směs ještě jednou dochutíme, protože spolu se špagetami bude méně slaná.
  7. Jídlo nakonec podáváme se salátem.
  8. TIP: Můžeme přidat také mango, sušená rajčata nebo špenát.
Poznámky k receptu

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář