Batoo.cz

Vegan bábovka dvou barev

food, bábovka, dezert, veganKdo by neznal českou bábovku, která se hodí na klidné nedělní odpoledne ke kávě. Věděli jste však, že je tento dezert oblíbený také například v Polsku, Rakousku či Německu?

A právě k Německu se váže také historie bábovky neboli Kugelhopfu. Traduje se, že první z nich byla připravena v 17. století a poté se velice rychle rozšířila nejen mezi obyvatele, ale dokonce i na královský dvůr. Netrvalo dlouho a z bábovky se stal známý oblíbený recept, který má dnes již desítek podob.

Vytisknout recept
Vegan bábovka dvou barev
food, bábovka, dezert, vegan
Kuchyň Česká
Porce
Suroviny
Kuchyň Česká
Porce
Suroviny
food, bábovka, dezert, vegan
Pokyny
  1. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience (kromě kakaa).
  2. Poté přidáme olej a mléko a vytvoříme tekuté těsto.
  3. Půl těsta si dáme bokem a přimícháme do něj kakao.
  4. TIP: Pro neobvyklou chuť přidejte skořici.
  5. Troubu si přednastavíme na 180 °C.
  6. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  7. Nejdříve vlijeme světlé těsto a poté přidáme těsto kakaové. Můžeme je různě promíchat, podle toho, jak chceme, aby bábovka vypadala.
  8. Nakonec pečeme přibližně 25-30 minut, do doby, než se těsto nelepí na špejli.
  9. TIP: Hotovou bábovku můžete polít také hořkou čokoládou.

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář