Batoo.cz

Vegan bramboráky s rajčatovou omáčkou

Cmonda, vošouch, pampuch, ertepliak, placek, stryk… Jmen má mnoho, avšak všichni jej znají především jako “bramborák”. Tradiční recept slovanských a germánských národů, který je v Česku velice oblíbený. Jíme jej totiž od dětství – od našich maminek, babiček a prababiček. Stejně rozmanitý jako v názvech je bramborák také ve svých variacích, které jsou však bohužel neveganské. Ale my dobře víme, že co není, může být.

Vyzkoušejte náš veganský recept a ověřte si sami, že tradiční bramborové placky můžou být stejně dobré také bez vajec a dalších živočišných surovin.

Vytisknout recept
Vegan bramboráky s rajčatovou omáčkou
bramborák, vegan, tofu
Doba přípravy 35 minut
Porce
osoby
Suroviny
Bramboráky
Rajčatová omáčka
Doba přípravy 35 minut
Porce
osoby
Suroviny
Bramboráky
Rajčatová omáčka
bramborák, vegan, tofu
Pokyny
Bramboráky
  1. Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme je čtvrt hodiny odpočinout, aby pustily vodu – tu poté slijeme. Přimícháme česnek, majoránku, sůl a pepř. Nakonec dle potřeby (každé brambory jsou jiné) přidáme mouku, abychom měli kompaktní těsto, které se nebude rozpadat.
  2. Bramboráčky pak můžeme buďto péct v troubě – pokládáme je na pečící papír s trochou oleje a pečeme okolo 200-250 °C dozlatova. Nebo je můžeme usmažit na pánvičce na slunečnicovém oleji.
  3. TIP: Pokud máme k dispozici gril nebo pečící kámen, můžeme si bramboráky také ugrilovat.
Rajčatová omáčka
  1. Na oleji si usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je cibulka měkká přidáme na pánev také na plátky nakrájené žampiony a na kostičky nakrájené tofu. Smažíme, dokud není tofu mírně dokřupava.
  2. Směs poté zalejeme rajčaty a přidáme také olivy. Nakonec dochutíme datlovým sirupem, solí, pepřem a pokud máte rádi pálivé, tak také chilli. Omáčku necháme 10 minut podusit a podáváme spolu s bramborákem.
Poznámky k receptu

Zaujal Vás recept? Podívejte se na naše další recepty v nabídce.

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář