Batoo.cz

Neodolatelně čokoládové vegan muffiny

čokoláda, muffiny, recept, jídlo, dezert

Pokud jste milovníci sladkého a především čokolády, tak jste tady správně a recept si doslova zamilujete! Tyto malé dortíky se navíc hodí na jakékoliv pohoštění, večírek nebo oslavu. 

No jen si představte, jak se čokoládová vůně při pečení line neodolatelně místností a vy vytahujete ještě teplé těsto z trouby. Tak co, už jste dostali chuť?

Vytisknout recept
Neodolatelné čokoládové vegan muffiny
čokoláda, muffiny, recept, jídlo, dezert
Chod Dezert
Kuchyň Kombinovaná
Porce
Suroviny
Chod Dezert
Kuchyň Kombinovaná
Porce
Suroviny
čokoláda, muffiny, recept, jídlo, dezert
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Nejdříve smícháme sypké ingredience a poté vmícháme mléko a olej.
  3. Čokoládu a ořechy nakrájíme (nebo rozmixujeme) na kousky a přimícháme je do těsta - to by mělo být mírně tekuté.
  4. Směs nalijeme do vymazaných formiček na muffiny a pečeme 20-30 minut.
  5. Zda-li jsou muffiny hotové, poznáme pomocí špejle. Pokud se po zapíchnutí těsto nelepí, můžeme troubu vypnout.
  6. TIP: Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu na vrcholky muffinů a ozdobte je nasekanými ořechy.

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

3 komentáře

  • Dobrý den,
    někde v receptu bude asi chyba v poměru suchých a mokrých ingrediencí. 1hrnek mléka a 2 lžíce oleje na 500g mouky je málo, aby se vytvořilo tekutější těsto…

  • Prosím Vás, ten recept je fakt podivnej. Šálek vody na půl kila mouky…? A ještě k tomu celozrnné, která saje jednou tolik? Půl šálku cukru je vážně málo a zadané množství na 8 porcí mi vyšlo akorát na 12 do plechu na muffiny. Těsto je spíš gumové, jíst se to dá, ale vážně bych to nenazvala “neodolatelnými čokoládovými muffiny” 🙂 Je mi líto.

    • Dobrý den, za chybu s množstvím mléka se omlouváme – recept už je opraven. Množství cukru je pro ty, kteří sladí méně, každý si jej může upravit dle chuti.
      Přeji hezký zbytek dne