Batoo.cz

Vegan “svíčková” trochu jinak

Který Čech by neznal svíčkovou. Jedno z typických jídel u nás v České republice.

Originální verze receptu “svíčkové na smetaně” obsahuje hovězí maso, které je podáváno s omáčkou a knedlíkem. My vás však chceme naučit netypickou vegan “svíčkovou omáčku”, ke které nepotřebujete ani maso ani smetanu. Základ omáčky je vždy z kořenové zeleniny, takže i bez masa si můžete zase pochutnat na oblíbeném českém jídle.

Vytisknout recept
Vegan "svíčková" trochu jinak
svíčková, oběd, vegan
Kuchyň Česká
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 40 minut
Porce
lidé
Suroviny
Kuchyň Česká
Doba přípravy 60 minut
Doba vaření 20 minut
Doba nečinnosti 40 minut
Porce
lidé
Suroviny
svíčková, oběd, vegan
Pokyny
  1. Zeleninu očistíme, nakrájíme a spolu s trochou oleje, kořením a vodou dáme do zapékací mísy.
  2. Mísu vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme přibližně 40 minut (dokud zelenina není měkká). Během pečení kontrolujeme a doléváme vodu, ve které se zelenina dusí.
  3. Jakmile je zelenina měkká, přesypeme ji do hrnce a rozmixujeme. Přidáváme vodu dle požadované hustoty.
  4. Dochutíme solí a umeoctem (případně citronem). A nakonec přidáme několik lžic kokosového mléka, které vytvoří jemnou, neobvyklou chuť omáčky.
  5. Nakonec propasírujeme a podáváme s brusinkami.
  6. TIP: Ke svíčkové omáčce si místo masa můžeme osmažit hlívu ústřičnou.

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář