Batoo.cz

Snídaně šampionů: veganské lívance

palačinky, recept, jídlo, lívanceVěděli jste, že lívance a palačinky mají dokonce svůj vlastní svátek? “Pancake day” se slaví každý rok na masopustní úterý. Další den totiž následuje popeleční středa, kterou začíná 40 postních dní před Velikonoční nedělí. Během těchto dní věřící nejedli (a někteří dodnes nejedí) potraviny živočišného původu jako je maso, vejce či mléčné produkty a při přípravě palačinek se tak spotřebovaly poslední zásoby mléka a vajec.

Dobrá zpráva? Naše lívance neobsahují žádné živočišné ingredience. Takže si je můžete bez výčitek dát, i kdybyste  se rozhodli dodržovat tradici postního období.

 

 

Vytisknout recept
Veganské lívance
palačinky, recept, jídlo, lívance
Doba přípravy 20-30 minut
Porce
lidé
Suroviny
Doba přípravy 20-30 minut
Porce
lidé
Suroviny
palačinky, recept, jídlo, lívance
Pokyny
  1. Nejdříve smícháme všechny suché ingredience.
  2. Poté přidáme olej, datlový sirup a dále postupně přiléváme mléko, dokud těsto není táhle tekuté.
  3. Rozpálíme si pánev a naléváme na ní těsto (množství, podle velikosti, kterou chceme).
  4. Čekáme dokud se na těstě neobjeví bublinky a otočíme.
  5. Lívance můžeme podávat s čímkoliv, na co máme chuť - s ovocem, rostlinným jogurtem, marmeládou, čokoládou, ořechy...

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář