Batoo.cz
veganské pečivo, bagety, chleba

Veganské pečivo – rady, tipy a recepty

veganské pečivo, bagety, chlebaKdyž jsem začínala s veganstvím, tak jsem žila ve velice naivním přesvědčení, že pečivo v obchodech tvoří mouka, droždí, sůl, voda a maximálně nějaký konzervant. Nikdy předtím jsem nevěnovala pozornost složení pečiva, a tak mě ani nenapadlo, že budu muset zkoumat, jestli je veganské pečivo či nikoliv. Až poté jsem zjistila, co všechno se může v za tím nadýchaným kouskem housky či chleba skrývat.

Ještě větším překvapením pro mě bylo, že kromě hromady éček se v rohlíku sem tam nachází sádlo, vajíčka či syrovátka. Moje řešení: pečivo vynechám a na svačiny budu chroupat kukuřičné nebo pohankové suchary, a tím se vlastně vyhnu i lepku.

Takové rozhodnutí však není pro každého a také já jsem časem zjistila, že si občas ráda dám krajíc chleba nebo rohlík. A tak jsem se místo hesla: „Lepek a pečivo je zlo!“ začala řídit spíše větou „Všeho s mírou.“

Pokud se totiž ve stravování chováme zodpovědně, necpeme se rohlíky od rána do noci, nebo nemáme intoleranci na lepek, naše tělo by nejspíš nemělo mít větší problémy.

I přesto je však dobré vědět, co do svých úst vkládáme. Proto se nebudeme bavit pouze o tom, kde veganské pečivo sehnat nebo jak ho upéct, ale také z čeho se skládá.

LEPEK – jak to s ním vlastně je?

Často se stává, že máme tendenci na základě jednoho článku generalizovat pár poskytnutých informací na celou problematiku. A to se stává i u textů na téma lepek a pečivo. Nic však není černobílé, a tak bychom se měli naučit věci zkoumat více do hloubky a nedělat unáhlené závěry.

Co je to lepek?

Lepek neboli gluten označuje skupinu nestravitelných glykoproteinů, tedy bílkovin. Ty se nenachází pouze v pšenici, ale také v žitu, ovsu, ječmenu a dalších obilovinách.

Avšak musíme mít na paměti, že každá z těchto rostlin má trochu jiný typ a jiný podíl lepku. Proto tělo reaguje na jednotlivé obiloviny různě. To znamená, že někteří pacienti s celiakií snesou například oves, pokud není vyráběn na stejné lince jako třeba pšenice, kde by mohlo dojít kontaminaci glykoproteiny, které přirozeně oves neobsahuje, ale pšenice ano.

Jak jsem již zmínila, jestliže netrpíme celiakií ani intolerancí lepku, naše tělo si s lepkem nejspíš poradí. Nicméně stejně jako bychom do sebe neměli od rána do večera nalívat alkohol, pár piv jednou za čas nám neublíží. To stejné se dá uplatnit i v případě lepku, a vlastně veškerých potravin a nápojů, které konzumujeme.



Rizika spojená s lepkem

pečivo, lepek, chléb

Jako všechny potraviny, také lepek v našem organismu vyvolává určité reakce, i ty negativní. Při jeho trávení dochází k uvolňování látek „rozlepujících cementové spoje“ ve střevech, skrz které přijímáme živiny. Následkem je vyšší propustnost střeva a do krve se tak dostává lepek.

A jak už vyplývá z jeho názvu, lepek se chová jako lepidlo také v těle. Váže na sebe další menší molekuly (např. cholesterol) a tím vznikají v našem krevním oběhu usazeniny, které mohou časem způsobit například infarkt nebo mrtvici.

Dalším negativním účinkem, který lepek „poskytuje“ je sekrece enzymu jménem transglutamináza. Na ty naše tělo reaguje protiútokem, kdy tato opakovaná reakce poškodí imunitní složky buněk v naší sliznici a ta přestává fungovat jak má. Následkem jsou choroby jako celiakie, diabetes typu I, roztroušená skleróza a další.

Názor na to, nakolik je pro nás lepek škodlivý či neškodný, si tedy můžeme z dostupných informací udělat každý sám, dle vlastního uvážení.

Není pečivo jako pečivo a není mouka jako mouka

Nejenže najdeme rozdíly mezi jednotlivými druhy obilovin a mouk, ale také mezi jednotlivými hotovými výrobky. Pečivo tedy můžeme rozdělit do několika základních skupin z rozlišnými charakteristikami.

bread, white bread, bílé pečivo, ciabatta
Bílé pečivo

Bílé pečivo – Při výrobě bílé mouky jsou zrna okleštěna od veškerého svrchního obalu a také klíčků. V těchto složkách se nachází nejvíce vlákniny, vitamínů, tuků a minerálu. Z této skutečnosti logicky vyplývá, že vše, co může prospět našemu zdraví je nenávratně ztraceno a bílá mouka nám neposkytuje nic víc, než uspokojení pro naše chuťové buňky. Některé studie dokonce uvádějí, že vinou šlechtění současná pšenice obsahuje mnohem více lepku, než ta dřívější.

celozrnný chléb, vegan pečivo
Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo – Abychom mohli nazývat celozrnné pečivo celozrnným, musí obsahovat minimálně 80% celozrnných mouk. Výhodou pro nás zákazníky je fakt, že výrobce musí na prvním místě uvádět mouku, která je zastoupena ve výrobku v největším množství. Pokud tedy na prvním místě ve složení neuvidíte celozrnnou mouku, s jistotou můžete vědět, že se o celozrnné pečivo nejedná.



Bread Organic Bread Grains Whole Wheat Bread, vegan pečivo, chléb
Rustikální pečivo

Vícezrnné pečivo – Jelikož stejně jako celozrnné pečivo obsahuje tento název „zrnné“, jednoduše si jej můžeme splést a myslet si, že jsme se rozhodli pro zdravější variantu – omyl!
Toto označení se řídí pravidlem o obsahu minimálně 5 % mouky, která je z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Klidně tedy může být vyrobeno z obyčejné bílé mouky.

Grahamové pečivo – Mouka pro grahamové pečivo je směsí z hladké a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub, které jsou zdrojem prospěšných látek pro lidské zdraví.

Rustikální pečivo – Toto pečivo se hojně sype semínky a je obohaceno o pšeničné klíčky a hrachové otruby.

Cereální pečivo – Označuje veškeré pečivo, které je vyrobeno z obilovin – jakýchkoliv. Náš zákon jej nijak nedefinuje, což znamená, že kupujete tak trochu zajíce v pytli.

Veganské pečivo v českých obchodech

Nejlepším způsobem, jak zjistit, které pečivo vegan je, a které ne, je buďto kupovat balené, nebo si u obsluhy vyžádat složení. U nebaleného pečiva jsou sice vypsány alergeny, ale ty se týkají pouze mléka a vajec, nikoliv sádla a jiných živočišných éček!

Našlo se několik dobrých duší, které zveřejnily různé seznamy se složením pečiva na internet. Měla jsem tedy možnost, sestavit přehledné tabulky, obsahující alespoň některé druhy veganského pečiva. Je však nutné podotknout, že některé supermarkety mají doručovatele pečiva rozděleny podle krajů, a tak se liší bohužel i složení – což se týká třeba Tesca

Veganské pečivo Lidl



Veganské pečivo Kaufland
Veganské pečivo Globus
veganské pečivo albert
Veganské pečivo Albert

RECEPTY NA VEGANSKÉ PEČIVO

Turecký chléb lavaš

lavash, lavaš, turecký chléb, pečivo
Lavaš

Ingredience:

  • 400g chlebové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Hrnek vody
  • Sůl
  • *koření dle chuti, mák

Troubu předehřejeme na 250 °C. Mezitím si zpracujeme ingredience do těsta, které se nelepí. Následně vyválíme tenké placky. Ty naskládáme na plech, potřeme vodou a zasypeme například mákem. Pečeme přibližně 3 minuty, dokud se placka nenafoukne.

FACEBOOK VIDEO

Bezlepkový bochník s rozmarýnem

Bezlepkový chléb s rozmarýnem, pečivo, bez lepku
Bezlepkový chléb s rozmarýnem

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 10 g sušeného droždí
  • rozmarýn
  • sůl (lžička a půl)
  • 300 ml vody
  • 50 g chia semínek
  • olivový olej (2 lžíce)

Smícháme veškeré sypké ingredience, kromě chia semínek a zamícháme. Poté smícháme chia semínka s vodou, necháme je alespoň 5 minut nabobtnat a vlijeme do těsta. Pak už jen přidáme 2 lžíce olivového oleje. Směs by měla mít konzistenci velmi husté kaše.

Těsto necháme kynout alespoň 45-60 minut. Jakmile tento čas uběhne, posypeme si linku bezlepkovou moukou a těsto začneme hníst (hodně se lepí, s moukou nešetřete).

Hněteme tak dlouho, dokud není z lepkavého těsta téměř nelepkavý bochník. Tento bochník vložíme do formy na pečení a necháme kynout dalších 45-60min.

Po nakynutí vložíme formu s těstem do předem rozehřáté trouby na 180°C a přikryjeme alobalem. Ten cca po 30 minutách sundáme a pečeme ještě minimálně 45 minut.
Hotový chléb poznáme podle zlatavé, tvrdé kůrky.



Křupavé housky

HOUSKY, VEGAN pečivo
Křupavé housky

Ingredience:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 20 g droždí
  • 100 ml vody
  • 100 ml rostl. mléka (např. ovesné)
  • 1-2 lžíce rost. másla (olej)
  • sůl
  • koření dle chuti

Zaděláme kvásek ve vlažné vodě. Po 10 minutách jej zapracujeme spolu se zbytkem ingrediencí a hněteme, dokud těsto nebude těsto vláčné a nelepivé.

Necháme jej kynout pod utěrkou, minimálně hodinu. Poté uplácáme libovolné tvary, které vyskládáme na plech s pečícím papírem a opět necháme kynout ještě 10-15 minut.

Pečeme na 200 °C, 25-35 minut.

Banánový chléb na sladko

zákusek, banánový chléb, pečivo
Banánový chléb

Ingredience:

  • kukuřičná mouka
  • rostlinné mléko
  • jedlá soda
  • 1-2 lžíce oleje
  • 2-4 banány
  • kakao
  • datlový sirup
  • *ořechy, rozinky, datle, kousky čokolády, skořice, perníkové koření

Poměr si určíme, podle toho, kolik chceme porcí. Banány si rozmačkáme vidličkou a smícháme je se zbytkem ingrediencí. Výsledné těsto by mělo být mírně tekuté.

Nalijeme do formy a naklademe kolečka banánu na ozdobu. Pečeme ani ne půl hodiny na cca 200 °C.
Dá se použít taky jako základ pro zákusek.

Rada na závěr: Nejrůznější recepty, nejen na veganské pečivo, naleznete na Facebookových stránkách Veganská DIY kuchárka nebo v naší kategorii veganských receptů. Můžete zde načerpat inspiraci, ale také přidat vlastní povedená jídla.

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

4 komentáře

    • Dobrý den, určitě na tom zapracujeme a dodáme 🙂

      UPDATE 26.3 – stejně jako Tesco, tak i Billa má v různých krajích různé dodavatele. Takže sestavit seznam asi nebude možné.

  • Dobrý deň,
    nie jse mi jasné čo vegánske pečivo či chlieb má obsahovať a čo nemá obsahovať.
    Ďakujem.
    Miloš

  • Dobry den Milos. Veganske pecivo moze obsahovat barzake rastlinne komponenty (vratane lepku!), ale nijake zivocisne. Do bezneho peciva sa pridava najma mlieko (a vyrobky z neho), vajcia, mast a ak chtete byt velmi pedantsky, tak aj urcite ecka, ktore obsahuju zivocisny zaklad. No a na vsetky tieto veci si vegan musi dabat pozor… Otazkou je, ako velmi sa vobec da verit zlozeniam na obaloch, ale ako vravim, viera vie aj liecit…
    Nech sa dari, Milos!
    Nikola