Batoo.cz

Zdravá rychlovka

Vytisknout recept
Zdravá rychlovka
Když zjistíte chvíli před vařením, že nedopnete kalhoty z minulého roku, můžete stejně jako já, rychle přehodnotit obědové "menu" ala smažená omeleta z hrašky a místo toho si dát radši mišmaš opravdu dobré zeleniny.
zeleninový oběd
Porce
Suroviny
Základní suroviny
  • 1 hrnek černá čočka
Zelenina
  • půl hlávka ledový salát
  • půl okurka
  • 6 ks cherry rajčátka
  • 2 ks Jarní cibulka
  • 1-2 ks paprika
  • 1 plechovka cizrna
  • petrželka
  • 1 plechovka kukuřice
Dochucovadla
  • Citron
  • ocet balsamico
  • Datlový sirup
  • Lahůdkové droždí
  • Pepř
  • Sůl
Na ozdobu
  • červená paprika
  • kopr
  • petrželka
Porce
Suroviny
Základní suroviny
  • 1 hrnek černá čočka
Zelenina
  • půl hlávka ledový salát
  • půl okurka
  • 6 ks cherry rajčátka
  • 2 ks Jarní cibulka
  • 1-2 ks paprika
  • 1 plechovka cizrna
  • petrželka
  • 1 plechovka kukuřice
Dochucovadla
  • Citron
  • ocet balsamico
  • Datlový sirup
  • Lahůdkové droždí
  • Pepř
  • Sůl
Na ozdobu
  • červená paprika
  • kopr
  • petrželka
zeleninový oběd
Pokyny
  1. Černou čočku dáme vařit do změknutí (hlídat! ať ji nepřipálíté jako já).
  2. Nakrájíme si veškerou zeleninu a smícháme ji s cizrnou, případně i s kukuřicí.
  3. Osolíme, opepříme, pocitrónujeme. Můžeme přilít trochu balsamica a přidat dalový sirup pro sladší chuť.
  4. Jakmile je čočka hotová, osolíme ji, přimícháme trochu lahůdkového droždí a vše dáme na talíř.
Poznámky k receptu

Bára Branná

Za sebou mám střední školu uměleckoprůmyslovou v oboru grafika a ilustrace. Poté, co mě po středoškolském studiu nepřijali na vysokoškolský umělecký obor, jsem se dostala na vyšší odbornou školu v oboru publicistika. Tehdy jsem se naprosto neplánovaně a nečekaně dostala k psaní.

Stále mě to však táhlo k umění. Proto jsem o rok později, zároveň s vyšší odbornou školou, začala studovat Slezskou univerzitu v oboru audiovizuální tvorby. Dvě školy byly občas fuška, ale nic, co by se nedalo zvládnout. A tak jsem minulý rok jednu školu úspěšně dokončila a tento rok mě čekají státnice z audiovize.

Moje cesta k veganství byla stejně náhodná jako cesta ke psaní. Po tom, co jsem se rozhodla z jakéhosi rozmaru zkusit "měsíc bez masa", jsem se k němu již nikdy nevrátila. Nemusela jsem si nic zakazovat. Nebylo to nic těžkého. Prostě se to tak stalo – zcela přirozeně.

Se změnou stravování jsem někde musela načerpat inspiraci a informace. Nejen kvůli sobě, ale taky kvůli neustále se opakujícím se otázkám "kde vezmu bílkoviny". Ale informace, které ke mně začaly přicházet, nebyly vůbec růžové. A tak místo toho, abych se opět vrátila k masu, jsem začala cítit, že vegetariánství nestačí.

Přibližně v květnu 2014 jsem vyřadila všechny živočišné produkty z mého života a snažila jsem hledat vlastní cestu ve stravování. V té době jsem si prošla mnoha pokusy, protože jsem zjistila, že všechno, co jsem do té doby považovala za dané, bylo jen v hlavě. Zkoušela jsem raw stravu, očisty na šťávách i půsty. Především proto, abych dokázala sama sobě, že změnit se dá vše.

Ráda na to vzpomínám, protože jsem se musela naučit vařit úplně jiným způsobem. A teprve v ten moment jsem naplno objevila rozmanitost stravování.  Nevědomí, konvenční stravu a neznalost výživových hodnot jsem vystřídala za objevování chutí a otevřenost všemu novému.

Kromě veganství jsem se v posledních letech začala zajímat o ekologii a přírodu. A mimo jiné jsem začala cestovat. Občas se tedy na webu objeví také nějaký článek o veganství v jiných zemích či enviromentálních problémech.

Doufám, že Vás bude náš web bavit. A hlavně, že si odsud odnesete užitečné informace!

Napsat komentář